keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Slap yourself, you ugly whore

Join eilen aamulla kupin kahvia ja söin puolikkaan omenan. Kiskoin vaatteet ylle ja lähdin juoksulenkille. Viidentoista kilometrin jälkeen tuntui siltä, että olin tehnyt tarpeeksi, hetken olin ylpeä siitä, että olin jaksanut. Päässä jyskytti, että olisin ehkä selvinnyt ilman sitä omenaakin, vaikka nopeasti yritin survoa sen ajatuksen pois. Lenkin jälkeen jouduin pakottamaan itseni syömään yhden proteiinirahkan, vähän väliä irvistäen ja taukoa pitäen. Juuri se pakonomaisuus tuntui siinä huumaavalta. Kaikki inho ruokaa kohtaan on niin jumalaista, vaikka tiedänkin näiden ajatusten olevan sairaita.

Kammoan yli kaiken sitä, että se valheellinen taivaani vaihtuu yhtäkkiä johonkin hallitsemattomaan, vaikka olen itselleni luvannut vaikka mitä. Niin on käynyt monesti, vaikka sitä ahdistaa kertoa.

Hymyillen olin myös päättänyt valehdella itselleni ja psykatädille iltapäivällä. Jonkun verhon taakse piiloutuminen tuntui turvalliselta ajatukselta kaikesta vääryydestään huolimatta. Istuttuani hymyilemässä ja liirumlaarumia ihanasta elämästäni löpisemässä yli puoli tuntia, psykatäti iskee heikkoon kohtaan ja ilmekään värähtämättä alkoi valua kyyneliä. Jähmetyin tuoliin aivan täysin, miettien jotain keinoa pysäyttää ulos pyrkivää tunnetta ja ahdistusta. Ajatukset vilistivät oikeasta väärään ja takaisin oikeaan, varovasti ilmaisin, että on ehkä vähän vaikeaa. Yritin estää enempää tunteita näkymästä puhumalla nopeaan tahtiin osatotuuksia, niin kuin aina teen yrittäessäni korjata mielikuvaa palasina olevasta psyykkeestäni. Tavallaan kerron kaiken, mutta en päästä tunteita ulos enempää kuin pakko on. Seuraavasta kysymyksestä purskahdin kuitenkin taas itkuun. En jaksanut edes miettiä, kuinka inhoan puhua asioistani psykatädin kanssa. Päästyäni lopulta ulos vapaasti hengittämään olin kuitenkin helpottunut siitä, että se kaikki oli tapahtunut. Joskus on mahdotonta uskoa muihin kuin syömishäiriön luettelemiin totuuksiin, onneksi asiat joskus tapahtuvat vahingossa.

En silti osannut sanoa oikein mitään järkevää. Eihän tällaisella tonnivalaalla voi olla mitään ongelmaa. Kesken lauseen vaihdan asiasisältöä johonkin epämääräiseen muminaan ja määrittelemättömiin sanoihin. Psykatäti kysyy kuinka paljon olin sitten syönyt viimeisen viikon aikana. "Vaihtelevasti. Jonkin verran. Mielestäni liikaa. No ehkä tavallaan ihan tarpeeksi. En kai liian vähän ainakaan.". Seuraavaksi hän uteli onko painoni pudonnut viimeisen viikon aikana. "Eipä mainittavasti. Suhteellisen vähän. Ei niin että sillä olisi merkitystä.". Yhtäkkiä hävetti uskomattoman paljon, että olin ottanut asian edes puheeksi. Toisaalta jossain taka-alalla jyskytti ajatus, ettei edes pitäisi antaa kenenkään puuttua tekemisiini.


Tänään on väsyttänyt armottomasti, taideterapiassa väsyin yrittämiseen jo puolen tunnin jälkeen. Teki mieli vain sotkea ja repiä paperia, sen sijaan yritin purra hammasta ja olla rauhallinen. Yks kaks kolme pilleriä "Päätä vain särkee". Tosin en tiedä olisiko sitä tarvinnut edes selitellä.

Pyykinpesukoneen täyttäminen tuntuu ylivoimaiselta, samoin kuin kaikki muut arkiset askareet. Yritän piristyä kahvin avulla iltalenkille, tosin tänään vain kuutisen kilometriä suunnitelmissa. Varpaat ovat hankautuneet rakkuloille, mutta jotenkin yritän vinksauttaa pääni siihen suuntaan, että kipu on ansaittua. Tunnen yleisesti ottaen oloni tyhmäksi ja tuhlanneeni kaikkien aikaa olemassaolollani.

En tiedä pitäisikö kertoa vai ei, mutta se on 54,5kg. Hyi, hävettää ihan hirveästi myöntää millaiseksi olen turvonnut.

11 kommenttia:

  1. pelottavaa miten nää sun viime aikoina postaamat kirjotukset muistuttaa mun arkea.. hurjasti voimia sulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurjasti voimia sinnekin<3 toivottavasti ajan X kuluessa alkaisi sävy teksteissä muuttua.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Nautitko oikeasti elämästäsi noin?
    Etkö tajua ettå elämäsi olisi parempaa, kun kertoisit totuuden ammattiauttajille, jotka voisivat sinua auttaa. Typerää valehdella, jos olet kerta mahdollisuuden saanut käydä psykalla.

    Jos tiedostat ajatuatesi sairaalloisuuden, et ole oikeasti sairas. Olet kehitellyt sen pääsi sisällä itse. Äläkä sano etten tiedä asiasta mitään. Itsekin olen läpikäynyt syömishäiriön josta jäi loppuelämäksi vaikutuksia. Toivottavasti löydät elämääsi merkitystä ja sisältöä muustakin kuin säälittävästä alipainoisena laihduttamisesta jotta voisit nauttia normaalista elämästä. Ja ei, elämä ei muutu paremmaksi stten kun olet 10kg laihempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooh, psykatädille olen kiukutellut/olen ollut hiljaa lähinnä siksi, etten oikeastaan tunne häntä vielä. JA koska olen hiukan lapsellinen.

      Hurja väite, ettei voi olla sairas jos tiedostaa olevansa sairas. En ole tyhmä sentään. Ongelma ei ole se, etten tajuaisi sitä, vaan se, että en osaa lopettaa sitä. Osittain en voi lopettaa ongelmiani, koska olen vielä enemmän sekaisin kuin olen aiemmin kuvitellutkaan. Siinä olet oikeassa, että syömishäiriön takia en ole hoidossa lähtökohtaisesti. Onkin ollut tarkoitus avata enemmän muuta sekaisuuttani, mutta en ole vielä jaksanut. Ehkä huomenna! Toki tiedän, ettei elämä muutu paremmaksi -10kg. Jos uskoisin siihen, olisin aikaa sitten laihduttanut sen verran. Kyse on ehkä riippuvuudesta, jämähtäneestä tavasta, heikkoudesta, itsensä rankaisemisesta, vääristyneestä minäkuvasta, perfektionismista, ehkä kaikista niistä. Mutta onnea siitä, että olet itse päässyt ilmeisesti pahimman yli! Toivon hyvää jatkoonkin.

      Poista
    2. Hämmentävä väite, että jos tiedostaa olevansa sairas, ei ole sairas....en usko tohon. (https://i.chzbgr.com/maxW500/7937393408/h555F5C81/ just saying) Vaikka tietysti jollain voi auttaa että kun tiedostaa lopullisesti sairautensa niin lähtee paranemaan, mutta ei voi olettaa että mikä itsellä toimi. toimii kaikella. Vaikka tottakai voi olla, ettei masentunut/syömishäiriöinen aina tiedosta koko tilanteen vakavuutta.

      Kannustan silti minäkin siihen, että kertoisit totuuden. Ymmärrän että psykologille, jota ei tunne, se voi olla vaikeaa. Entä vanhemmillesi? Kuten aiemmin jo sanoin, ei tietämättömyys aina ole se mikä satuttaa vähemmän.

      Laihdutuskierteestä on vaikea päästä yli ilman tukea, mutta se, mitä ilman irti päästäminen ei onnistu, on se ihan oma oivalluksensa siitä, ettei halua elää noin. Senkin jälkeen saattaa tulla vielä kuukausien takapakkeja, mutta edelleen; pääsuunta on tärkein. Puhun kokemuksesta. Mieti, mikä sulla auttaisi. Ateriasuunnitelma? Kaverin, perheen kanssa 1 lämpimän aterian syöminen päivässä? Saisit varmaan esim ravitsemusterapeutille lähetteen, jos pyytäisit. Ne on yleensä hyviä tyyppejä.

      Kirjotin tän kommentin kiireessä, sori <3 Iso halaus!

      Poista
    3. "ei voi olettaa että mikä itsellä toimi, toimii kaikilla." * :-)

      muutenkaan tosta kommentista ei varmaan tajua mitään, hups.

      Poista
    4. Vanhemmat ovat ihan viimeinen, jotenkin alkaa olla siinä iässä, että jatkuvasti on se tunne, että pitäisi pärjätä aikuisen jo itse. PItää yrittää miettiä, parin viikoon päästä ehkä olen kerännyt ajatuksia jo johonkin järkevään psykatätiä varten.
      Kiitos kommentista, ei ollut yhtään epäselvä <3 superiso halaus sinne <3

      Poista
  4. Samaistuin asioihin, mistä kerroit. Selittelyä, asioiden vähättelyä, hämmennystä. Taannoin sanoin psykalleni, että mielialalääkkeen nostovaiheissa painoni on pudonnut muutaman kilon - ja äkkiä lisäsin samaan hengenvetoon, ettei se kyllä vielä liikaa ole. Ja että se tasoittuisi kyllä. Taisi nähdä lävitseni, kun komensi puntarille ja otti asian tarkkailuun.

    Sinäkin käyt taideterapiassa? TT on mahtavaa. Tosi vaikeaa välillä, mutta kaiken sen arvoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähti vähän liian aikaisin. Voimia halusin vielä toivottaa. Halauksin<3

      Poista
    2. <3 <3 Hyvä että näki lävitse, joskus tarvitsee ns. kovaa rakkautta ymmärtääkseen oman parhaansa.

      Käyn joo, tosin muutaman kerran olen vasta ollut! Yritän iloita ainakin mahdollisuudesta käyttää kaikkia materiaaleja ensimmäistä kertaa lukion jälkeen. Ehkä muutkin hyödyt jatkossa tuntuvat paremmin:) haleja sinnekin <3

      Poista