tiistai 25. lokakuuta 2011

I should drink more (water..?)

Kaikkialla on koko ajan kylmä. Sisälläkin sormet ovat ihan kohmeessa, hrrr! Tosin jos urbaanilegenda aineenvaihdunnan kiihtymisestä pitää paikkansa, niin tämähän on ihan worth the price, vai? Nappaan kaksin käsin kahvikupista joka saa pahimman jääkerroksen sulamaan. I heart coffee.

Kahvin juonnista tuli mieleen, etten juo yhtään tarpeeksi vettä! Melkein aina kahviakahviakahvia tai ehkä batteryä tai teetä. Joskus pepsi maxia, joka sekin sisältää kofeiinia. Tiesittekö että kofeiini on diureetti, eli se saa elimistön poistamaan nesteitä. On sanottu, että kahvikupillinen poistaa yhtä paljon nesteitä kuin siinä onkin, eli elimistö alkaa kuivua jos juo pelkästään kofeiinituotteita. Totta sekin, että liikaa vettä ei saa juoda ja suuren osan vedestä pitäisi tulla ruoasta, mutta välillä syön nestepitoisia ruokia hyvinkin vähän. Hedelmät, salaatit ja keitot mm. sisältävät paljon vettä.

 

Alla onkin artikkeli tohtori.fi -sivostolta, jossa otsikonkin mukaisesti kerrotan veden juonnin hyvistä puolista.

6 hyvää syytä juoda vettä

Vedenjuonti auttaa ylläpitämään nestetasapainoa.

Ihmisen elimistöstä on vettä noin 60 prosenttia painosta. Kehossa vettä tarvitaan muun muassa ruoansulatuksessa ja imeytymisessä, verenkierrossa, syljen muodostuksessa, ravinteiden kuljetuksessa ja kehon lämpötilan ylläpidossa.

Kun elimistössä ei ole tarpeeksi vettä, aivot laukaisevat janon tunteen. Tällöin tätä janontunnetta tulisi kuunnella, paitsi jos käyttää lääkkeitä, jotka lisäävät janoisuutta. Sopivia janon tyydyttäjiä ovat alkoholia lukuun ottamatta oikeastaan kaikki nesteet.

”Alkoholi häiritsee aivojen ja munuaisten välistä kommunikointia ja aiheuttaa liiallista nesteiden eritystä, mikä voi johtaa nestehukkaan”, Kaiser Permanenten munuaislääkäri Steven Guest mainitsee.

Vesi auttaa kontrolloimaan painoa.

Jo vuosia laihduttajat ovat juoneet paljon vettä osana painonpudotusstrategiaansa. Vaikkakaan vedellä ei ole taianomaista vaikutusta painonpudotuksessa, voi suurten kalorimäärien korvaaminen vedellä hyödyttää.

Ruoka-annokset, jotka pitävät sisällään paljon vettä, näyttävät suuremmilta, niitä täytyy purra enemmän, ja ne imeytyvät kehoon hitaammin, mikä taas auttaa tuntemaan olonsa täydeksi. Paljon vettä sisältäviä ruokia ovat esimerkiksi hedelmät, kasvikset, lihaliemiin perustuvat keitot, kaurapuuro ja pavut.

Vesi antaa virtaa lihaksille.

Solut, joissa nesteet ja elektrolyytit eivät ole tasapainossa, näivettyvät, mikä voi johtaa lihasten uupumiseen. ”Kun lihassoluissa ei ole riittävästi nestettä, ne eivät toimi niin hyvin, jolloin suoritukset voivat kärsivät.

Nesteiden juominen on hyvin tärkeää liikunnan aikana. Nesteitä pitäisi nauttia jo ennen fyysisten aktiviteettien alkua, sopiva määrä on noin puoli litraa kaksi tuntia ennen liikkeelle lähtöä.

Vesi auttaa ihoa näyttämään hyvältä.

Iho sisältää huomattavan määrän vettä. Iho myös muodostaa ikään kuin suojamuurin, mikä estää liiallisen nesteiden poistumisen. Ei kuitenkaan kannata odottaa, että ylenpalttisella nesteiden nauttimisella rypyt tai ihon juonteet häviäisivät.

Nestehukka saa ihon näyttämään kuivemmalta ja ryppyisemmältä, mitä voidaan ehkäistä sopivalla nesteytyksellä”, ihotautilääkäri Kenneth Ellner kertoo.

Nesteitä voi myös auttaa pysymään kehossa kosteuttamalla ihoa, jolloin ihon päälle muodostuu fyysinen muuri, mikä pitää kosteuden sisäpuolella.

Tähän lisäisin, että myös hiukset ja kynnet voivat paremmin kun muistaa veden!:)

Vesi auttaa munuaisia.

Kehon nesteet kuljettavat kuona-aineita soluista. ”Munuaiset tekevät uskomatonta työtä puhdistamalla kehoa myrkyistä niin kauan kuin nesteiden saanti on riittävää”, Steven Guest sanoo.

Kun keho saa tarpeeksi nesteitä, virtsa tulee pakottamatta, sen väri on vaalea eikä se haise ollenkaan. Kun keho ei saa tarpeeksi nesteitä, virtsan väkevyys, väri ja haju voimistuvat, koska munuaiset sitovat ylimääräisen nesteen kehon toimintoihin.

Guest myös varoittaa, että jos jatkuvasti juo liian vähän, munuaiskivien riski voi nousta.

Vesi auttaa ylläpitämään normaalia suolen toimintaa.

Riittävä nesteytys pistää tavaran liikkeelle ruoansulatuskanavassa ja ehkäisee ummetusta. Kun keho ei saa tarpeeksi nesteitä, paksusuoli imee vettä ulosteesta ylläpitääkseen nesteytystä, mikä johtaa ummetukseen.

Näin saat tarpeeksi nesteitä

Jos tuntuu siltä, että pitäisi juoda enemmän, tässä muutama vinkki, jotka lisäävät nesteiden nauttimista ja pääset osalliseksi veden hyödyistä.

  • Juo jotain joka aterialla ja välipalalla.
  • Juo juomia, joista pidät. Juot todennäköisemmin juomia, joiden mausta pidät.
  • Syö enemmän hedelmiä ja kasviksia. Niissä on korkea vesipitoisuus. Noin 20 prosenttia nesteistä saadaan ruoasta.
  • Pidä juomapulloa mukanasi autossa, työpöydällä tai laukussa.
  • Valitse tarpeitasi vastaavia juomia. Jos yrität laihduttaa, nauti mieluiten vettä tai muita kalorittomia juomia.
Tohtori.fi:n lähde: WedMd artikkelissa 6 Reasons to Drink Water


Vinkki: Vedestä saa muuten tosi hyvää, kun laittaa edellisenä päivänä jääkaappiin kannun jossa on jonkin sitrushedelmän viipaleita (sitruuna, lime tai appelsiini). Voit kokeilla myös jotain eksoottisempaa kuten raparperia tai basilikaa.

Tsemppihaleja kaikille, tämä tyttö lähtee nyt lounaalle juomaan vettä!

1 kommentti:

  1. Vettä vettä vettä, ai että.

    Kauheasti halauksia ja voimia ♥ (täytyy itsekin hakea nyt vesilasillinen : D)

    VastaaPoista